Въпреки че официалната статистика сочи, че едва 10% от световното население

...
Въпреки че официалната статистика сочи, че едва 10% от световното население
Коментари Харесай

Загадката на левичарството може би е най-накрая разкрита

Въпреки че формалната статистика сочи, че едва 10% от международното население са левичари, на нас ни се коства, че това събитие е доста по-срещано от тази нежна численост. Благодарение на някои наскорошни проучвания посредством ЯМР се хвърля малко повече светлина върху действителната обстановка. В края на предходната година изследване, ръководено от Института по психолингвистика " Макс Планк “, идентифицира тъкмо къде в човешкия мозък се демонстрира левичарството.

Или по-конкретно - изследването разкри по какъв начин мозъците на левичарите се разграничават във връзка с симетрията от тези на всички останали.  

Използвайки данни от UK Biobank, международен екип от откриватели начертават мозъчната кора на 28 802 десничари и 3062 левичари, подробно измервайки параметри като повърхност и дебелина за асиметрии - развой, който лишава към три месеца и е претендирал 12 клъстера от компютърни сървъри, работещи в тандем.

Резултатите, оповестени в Proceedings of the National Academy of Sciences, разкриват 10 разнообразни области на мозъка, където междинните асиметрии сред десничарите и левичарите се разграничават. Но не разбирайте, че въпросните области са лимитирани до съответна част от мозъка - те по-скоро са се " популяризирали “ по повърхността му.

В изследването на " Макс Планк “ всичките 10 мозъчни области, които се разграничават, са били по-големи в дясното полукълбо за левичарите. В същото време разликите се оказват доста дребни - въпрос на междинни стойности, които могат да бъдат открити единствено върху огромни масиви от данни - и откривателите споделят, че безусловно не са се натъкнали на метод да предскажат дали някой ще бъде левичар просто като погледнат мозъка му. 

  " Това е първият път, когато избрани елементи от анатомията на мозъка са свързани решително с водещата страна “, споделя откривателят Клайд Франкс. Някои от тези области са свързани с езика, което кара откривателите да спекулират, че ръката има постепенен съставен елемент, обвързван с миг в нашата история, когато връзката е била основана най-вече на жестове.

В древността левичарството може би е било преимущество в бойни обстановки, само че минус, когато става въпрос за съдействие. Към днешна дата обаче обстановката е напълно друга, написа hicomm.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР